середу, 15 січня 2014 р.

Факти та моменти організації рибальства як індустрії






Регіональні та економічні переваги рибної ловлі очевидні для більшості, однак багато інших позитивних аспектів цієї діяльності часто залишаються непоміченими.  Приведемо деякі цікаві факти та моменти організації ральства як індустрії в США.

- В країні з кожної покупки риболовної снасті, з кожного галона моторного палива і з кожною ліцензії, купленої рибалкою, збирається акцизний збір, кошти від якого йдуть через Агентство охорони дикої природи на збереження та відновлення рибних запасів.

- У США риболовлею захоплюється більше людей, ніж баскетболом (24.0 мільйона) і американським футболом (8.9 мільйонів), разом узятими.

- У США рибалок в три рази більше, ніж любителів тенісу (10.8 мільйонів).

-  Американських жінок, які проводять дозвілля на риболовлі, більше, ніж любительок баскетболу (7.5 мільйонів), волейболу (6.4 мільйонів) та софтболу (5.9 мільйонів).

- За даними Національної асоціації спортивних товаровиробників, риболовля стоїть на 11 місці з 45 видів діяльності, пов'язаної з активним відпочинком. Вона випереджає спостереження за птахами, туризм, плавання, боулінг, подорожі на велосипеді і піший туризм.

 -  Оборот риболовного бізнесу можна порівняти з такими промисловими гігантами як Пепсі, Apple, Intel.

 - Сумарні продажі в рибальському промисловості США в 2010 році стоять приблизно на 44 місці з 500 найбільш успішних напрямків бізнесу.

 - Риболовля серед інших видів активного відпочинку стоїть вище, ніж гра в гольф, стрільба, полювання з вогнепальною зброєю, туризм, кемпінг, бейсбол, гірський велосипед і лижі.

 - Економічна діяльність від рекреаційного рибальства перевершує валовий продукт 23 штатів!

 - Рибалки Америки і любителі водного туризму - одні з найбільших вкладників по створенню робочих місць та охорони навколишнього середовища. Кожен рік, майже 40 мільйонів рибалок Америки приносять:
   • 600 000 000 $ для збереження рибальства і водного середовища через спеціальні акцизні федеральні податки.
   • 45.3 мільярдів $ в роздрібному продажі.
   • 125.0 мільярдів $ повної економічної продукції.
   • 16.4 мільярдів $ державних і федеральних податків.
   • Рибальство в Америці дає більш ніж один мільйон робочих місць, - більше ніж спільне число персоналу таких фірм як Home Depot, Target і Дженерал Електрик.
   • кількість федеральних податкових доходів, принесених рибалками в 2006 році - 9 000 000 000 $ - є приблизно рівним всьому річному бюджету 2006 р. американського Агентства з охорони навколишнього середовища.

Разом з тим рибальство у США не просто бізнес, це ціла культура яка ревно охороняється і розвивається як самими рибалками, так і виробниками риболовних товарів та службами охорони навколишнього природного середовища. Наприклад, риболовами прийнято приймати так званий "Етичний кодекс рибалки-любителя США", слова якого наступні:

Я, як рибалка-любитель, приймаю на себе наступні зобов'язання:
 - Знати і виконувати федеральні і місцеві правила рибальства та плавання на човнах.
 - Брати собі тільки ту рибу, яку дозволяють закони штату і федеральні закони.
 - Забирати з водойми тільки ту кількість риби, яку я планую з'їсти сам, з сім'єю або розділити з друзями.
 - Утримувати рибальські місця чистими і без сміття.
 - З обережністю поводитись з тією рибою, яку я планую відпустити.
 - Приймати всі попереджувальні заходи, необхідні для запобігання поширення агресивних різновидів флори і фауни, включаючи живця, в невластиві їм місця проживання.
 - Поважати приватну власність і не порушувати кордонів на приватній землі або водних угіддях.
 - Ставитися до інших рибалок, любителів катання на човнах і інших природокористувачів з люб'язністю і повагою.
 - Відмовляючись від старої або непотрібної снасті типу жилки, гачків або грузил, їзобов'язуюсь утилізувати з іншим сміттям, і ніколи не залишати у воді або на березі.

Роздумуючи над вищенаведеними фактами, стає цілком зрозумілим що рибальство в такій країні як США, поряд з тим, що це надзвичайно прибутковий бізнес, приносить користь всім аспектам діяльності держави: і економіці, і охороні природи, і суспільству. 

Джерело: "HuntingUkraine"       http://www.huntingukraine.com

Немає коментарів:

Дописати коментар