неділю, 11 травня 2014 р.

Звернення до прокурора області




Громадська рада при Управлінні охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Закарпатській області висловлює глибоку стурбованість з приводу початку робіт по спорудженню малої ГЕС на річці Ріка в районі села Нижній Бистрий, Хустського району.
Не дивлячись на протест ні акції місцевого населення роботи на річці Ріка продовжуються. Керівництво забудовника вдається до прямої фальсифікації та грубого порушення законодавства України.
По перше, роботи проводяться в період нересту риби та заборони на проведення будь яких робіт, які можуть мати негативний вплив на середовище існування водних біоресурсів.
По друге, виготовлення проекту та розпочатої робіт мають місце за відсутності будь – яких іхтіологічних досліджень.
До проекту на спорудження МГЕС не включено необхідні наукові висновки стосовно негативного впливу на рибу та інші водні біоресурси. За інформацією отриманою від Управління Закарпаттярибоохорона, в проекті на будівництво МГЕС відсутній навіть розділ з описом негативного впливу на водні біоресурси.
По третє, відповідно, жодних погоджень від органів рибоохорони, за таких умов, не має і не могло бути.
По четверте, забудовники не передбачили компенсаційні кошти на усунення негативних наслідків, які матиме спорудження греблі.
По п’яте, як відмічають науковці, іхтіологічна служба Управління Закарпаттярибоохорони і що підтверджується уловами місцевих рибалок любителів, річка Ріка є унікальною на території всієї України. Адже саме в ній продовжує водитися ялець – андруга європейський. І саме річка Ріка є місцем найбільшої популяції харіуса європейського. Після спорудження греблі в селі Нижній Бистрий зазначені види риб зникнуть. Крім того, річка, вище по греблі, перетвориться у водойму із стоячою водою в якій житимуть лише жаби.
В той же час, нижче греблі і аж до місця установки турбін води не буде зовсім. За такої ситуації, розмови про спорудження рибоходів є « казочками про сірого бичка».
Таким ж казочка є розмови, що даний проект є європейським і він відповідає європейським стандартам. Можливо для річок з мертвою водою він підходить, але аж ніяк для Закарпаття.
Дуже важливим э і той факт, що за розробленими критеріями Всесвітнього фонду природи (WWF) р.Ріка, як водний об’єкт з особливим статусом на підставі Водної директиви ЭС (кількість біорізноманіття, гідробіологія, гідро морфологія ) визнана, як такою на якій не допускається спорудження ГЕС.
Всі види риб, які водяться в річці Ріка ще не навчилися пересуватися суходолом та підніматися крутими бетонними схилами.
Жодної користі на матиме споруджена дамба і в плані захисту від паводкових вод.
Враховуючи зазначені обставини, Громадська рада просить прокуратуру вжити невідкладних заходів по припиненню незаконного будівництва.
Подальша затримка із прокурорським реагуванням лише стимулюватиме протест ні акції місцевого населення та громадськості, всіх кому не байдужа подальша доля Закарпаття.


Голова Громадської ради І.І.Бочкор

Немає коментарів:

Дописати коментар