середу, 5 лютого 2014 р.

Покращення якості даних з метою сталого розвитку галузі рибальства та аквакультури



Відповідно до нещодавно реформованої Спільної політики в сфері рибальства всі рішення мають базуватися на основі даних та результатах наукових досліджень. Усвідомлюючи важливість чіткої та своєчасної інформації, Європейська Комісія проконсультувалась з учасниками щодо подальшої необхідності наукових даних в сфері рибальства. 

З впровадженням нової Спільної політики в сфері рибальства 1 січня 2014 року, Комісія цього ж місяця зібрала близько 90 учасників з 25 країн-членів, щоб обговорити можливі покращення Регламенту щодо збору даних. Головною метою є, зокрема, покращення інформування та надання наукових рекомендацій в сфері рибальства та аквакультури з метою забезпечення їх сталого розвитку.
Протягом зустрічі увагу було зосереджено на 6 основних питаннях: потреба в додаткових даних, покращення якості даних, спрощення законодавчого та адміністративного середовища, покращення доступності даних для учасників, а також посилення регіонального співробітництва між країнами-членами.
За підсумком дня дебатів, Комісія прийшла до таких висновків:
- Цілі програми зі збору даних мають бути в незначній мірі змінені у відповідності до вимог нової Спільної політики в сфері рибальства.
- Вплив галузі рибальства на екосистеми має оцінюватися шляхом покращення доступності та узгодженості даних. Це забезпечить виконання Основної директиви щодо морської політики (Marine Strategy Framework Directive). 
- Покращення якості інформації має досягатися шляхом використання найкращих методів та забезпечення інформаційної відкритості.
- Необхідно забезпечити процес спрощення та раціоналізації, що можна досягнути багатьма способами, зокрема, зменшенням складності та масштабності адміністративних та технічних завдань, визначенням правильного співвідношення між частотою збору інформації, зняттям певних зобов’язань, а також перенесенням деяких обов’язків Європейського співтовариства на окремих країн-членів. 
- Потрібно поступово переходити до системи, де кожен запитувач матиме вільний доступ до даних без порушення принципів захисту персональних даних. 
- Необхідно посилювати регіональну співпрацю шляхом підтримки спільної роботи країн-членів з Регіональними координаційними групами (RCGs) на регіональному рівні.
Пані Лоурі Еванс (Lowri Evans), генеральний директор з морських справ та рибальства наголосила на важливості збору даних відповідно до нової Спільної політики в сфері рибальства та зазначила, що прийняття цього регламенту могло б бути ключовим пріоритетним завданням цього року: «Ми досягли значного прогресу та провели усестороннє опитування. Ми повинні продовжувати цю роботу та більш ретельно підходити до питання оцінки переваг від запропонованих змін». 
Ці висновки допоможуть Комісії створити законопроект щодо внесення змін до Регламенту програми зі збору даних. Разом з групою учасників на цьому зібранні були присутні урядові експерти, науковці, представники регіональних консультативних комітетів з питань рибальства, громадських організацій, регіональних організацій з управління рибальством, міжнародної ради з дослідження моря, конвенцій щодо внутрішнього моря та європейської науково-дослідної організації з рибальства та аквакультури. 

Джерело: Держрибагентство України

Немає коментарів:

Дописати коментар